Menyambut Bulan Rojab

kaligrafi-bismillahirrahmanirrahim-i3

Oleh : Ust. Abu Abdillah Utsman

Menyambut Bulan Rajab

Merupakan wewenang Allah subhanahu wa ta’ala untuk menjadikan sebagian waktu lebih utama dibandingkan yang lain sebagaimana hak Allah pula ketika memilih memuliakan sebagian hamba-Nya di atas sebagian yang lain. Kita harus yakin dan beriman bahwa pada pilihan Allah ta’ala ada hikmah besar yang terkandung padanya.

Diantara waktu mulia dalam setahun adalah empat bulan yang Allah ta’ala beri nama asyhurul hurum (bulan – bulan yang terhormat) dimana Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam telah merincinya : Rajab, Dzulqo’dah, Dzulhijjah, dan Muharram. Maka, diantara rahmat Allah yang terus melimpah kepada kita sekarang ialah kesempatan untuk berada di bulan yang terhormat : bulan Rajab. Kehormatan bulan Rajab ini memiliki beberapa konsekuensi yang perlu kita pahami, diantaranya :

1  Sebagaimana Allah ta’ala telah menjadikannya sebagai salah satu waktu yang terhormat maka kita pun juga harus menghormatinya.

2  Diantara bentuk penghormatan kita kepada bulan Rajab adalah kita tidak menzhalimi diri kita di bulan ini. Menzhalimi diri sendiri artinya memakai anugerah dan nikmat Allah berupa keberadaan diri kita untuk bermaksiat kepada-Nya dan mengabaikan syariat Allah ta’ala.

3  Kaedah yang disebutkan oleh banyak ulama : amal kebaikan akan dilipatgandakan pahalanya jika dilakukan di tempat yang mulia (seperti Masjidil Haram) maupun waktu yang mulia (seperti bulan Rajab ini). Sebaliknya, maksiat dan kejelekan akan berlipat pula dosanya jika terjadi di waktu yang terhormat dan tempat yang terhormat.

Dari beberapa konsekuensi di atas, kami mengajak pembaca untuk bersama mewaspadai tipu daya musuh nyata kita bersama : setan (asy syaithon). Kita juga perlu senantiasa mengingat sumpah Iblis di hadapan Allah ‘azza wa jalla untuk menyesatkan seluruh manusia kecuali hamba – hamba yang ikhlas dan terpilih dimana merekalah yang selamat.

Beberapa tipu daya setan :

1  Setan datang dari pintu amal shalih. Jika ada diantara hamba Allah yang hendak berbuat kebaikan maka setan berusaha membujuk agar sang hamba menunda amalnya.

2  Atau, amal kebaikan yang akan dikerjakan ini diselewengkan sehingga melampaui batas dan berlebih – lebihan, menyalahi tuntunan nabawi.

3  Setan datang dari pintu maksiat. Dia melihat maksiat apa yang paling bisa merusak agama seseorang maka ke arah itulah setan berusaha menjerumuskan kita, yaitu untuk berbuat syirik kepada Allah subhanahu wa ta’ala.

4  Jika tidak bisa mengajak kepada maksiat yang terjelek, dia berpindah dengan berusaha menjadikan manusia senang berbuat maksiat yang ringan dan mengentengkannya.

5  Atau, membisikkan bisikan yang mematikan : bermaksiatlah kepada Allah sekarang, toh kamu masih bisa bertaubat kepada Allah, Zat yang Maha Pengampun. Ketika seorang hamba sudah mengentengkan maksiat maka akan terus digiring kepada maksiat lain yang lebih besar dan membinasakan.

6  Setan datang dari pintu perkara makruh (jika dilakukan tidak berdosa dan jika ditinggalkan lillahi ta’ala akan berpahala). Kita disibukkan dengan berbuat yang makruh sehingga lupa dari beramal kebaikan.

7  Bisa pula dengan menganggap enteng perkara yang dianggap makruh padahal kalau dicermati secara mendalam tampak jelas keharamannya karena berdampak buruk kepada diri kita dari berbagai sisi; seperti masalah rokok.

8  Setan datang dari pintu mubah/ perkara yang boleh dikerjakan.dengan menyibukkan manusia dengan perkara – perkara mubah sehingga lupa dari amal kebaikan. Diantara yang perlu kita ingat bersama disini masalah senang memiliki harta yang banyak. Ini hukum asalnya boleh. Namun, jika menyeret kita pada pelanggaran syariat maka kita harus waspada dan manjauh. Seperti karena cintanya kepada dunia banyak orang tidak peduli apakah harta yang didapat dari jalan yang halal atau yang haram. Atau, yang penting meraih keuntungan sebanyak mungkin walau dengan mengambil hak orang lain.

Makar dalam bentuk lain

Terkhusus di bulan Rajab, Iblis dan bala tentaranya memiliki suatu bentuk makar tersendiri berupa penyebaran hadits – hadits lemah dan palsu. Diantara tujuannya, menyibukkan manusia dengan perkara – perkara yang Islam tidak mengajarkannya namun dikemas oleh setan sehingga kaum muslimin pun terbuai dengannya.

Sebelumnya perlu kami ingatkan bahwa ikut andil dalam menyebarkan palsu merupakan suatu dosa besar dan diancam dengan neraka sebagaimana Nabi kita shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah bersabda (artinya) : “Barangsiapa berkata atas namaku apa – apa yang tidak aku ucapkan maka hendaklah mempersiapkan tempatnya di neraka.” (HR.al-Bukhari Muslim). Diantara dampak nyata tersebarnya hadits palsu ialah memperlebar jurang perpecahan yang terjadi diantara kaum muslimin.

Secara umum, para ulama dan pakar hadits telah menyatakan bahwa tidak ada hadits yang secara khusus menghasung untuk melakukan amalan tertentu di bulan Rajab. Sayangnya, telah beredar beberapa hadits palsu maupun lemah yang menganjurkan melakukan amal – amal khusus, seperti :

 • Shalat. Diantara hadits lemah dan palsu yang banyak beredar adalah :

i)    Hadits Sholat Raghaib yaitu sholat yang dilakukan pada malam Jum’at pertama di bulan Rajab dengan tata cara tertentu. Hadits ini dinilai oleh para ulama seperti Ibnul Jauzy sebagai hadits palsu dengan dan pemalsunya adalah seorang bernama Ibnu Jahdhom. An Nawawi asy Syafi’i rahimahullah menegaskan shalat Raghaib adalah suatu bid’ah yang sangat jelek dan mungkar. ( bisa dirujuk ke kitab beliau Syarh Shahih Muslim dan Kumpulan Fatwa beliau)

ii)   Hadits Barangsiapa menghidupkan [dengan shalat ]satu malam di bulan Rajab dan puasa satu hari di bulan itu maka Allah akan beri dia makanan dari buah – buahan surga.

 • Puasa. Diantara hadits lemah dan palsu yang banyak beredar adalah :

i)     Barangsiapa berpuasa sehari di bulan Rajab dan shalat satu malam padanya maka akan dibangkitkan pada hari kiamat dalam keadaan aman [dari adzab Allah].

ii)   Hadits Barangsiapa berpuasa satu hari di bulan Rajab dan dia sholat di hari tersebut empat raka’at dimana pada raka’at pertama membaca Ayat Kursi 100x dan di raka’at kedua membaca Al Ikhlas 100x maka dia tidak akan mati kecuali telah dinampakkan baginya tempatnya kelak di surga.

Ibnul Jauzy berkata bahwa ini adalah hadits palsu dan kebanyakan perawinya tidak dikenal

 • Istighfar. Diantara hadits lemah dan palsu yang banyak beredar adalah :

Perbanyaklah istighfar di bulan Rajab karena pada setiap saat di bulan Rajab Allah memiliki hamba – hamba yang dibebaskan dari neraka.

 • Peringatan Isra Mi’raj di bulan Rajab dan meyakini bahwa terjadinya pada tanggal 27 dari bulan Rajab.

Perlu diketahui bahwa para pakar sejarah Islam berbeda pendapat kapan terjadinya peristiwa besar Isra Mi’raj di zaman nabawi dan sampai sekarang belum ditemukan bukti konkret bahwa terjadinya pada malam 27 Rajab. Yang lebih menguatkan hal ini bahwa Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam dan para shahabat radhiyallahu ‘anhum tidak pernah merayakan peringatan Isra Mi’raj. Kesimpulannya, jika kita merasa umat Nabi Agung Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam mari kita mencontoh beliau dengan tidak mengadakan ritual acara khusus menyambut peringatan Isra Mi’raj.

Selain itu, sebagian kaum muslimin mengkhususkan umrah maupun menyembelih hewan serta mengeluarkan zakat mal di bulan Rajab. Ketiga amalan ini merupakan amal shalih hanya saja mengkhususkannya di bulan Rajab tidak dicontohkan oleh Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam.

Beberapa bentuk penghormatan yang benar terhadap bulan Rajab

©       Meyakini di dalam qalbu kehormatan bulan ini karena Allah ta’ala dan Rasul-Nya shallallahu ‘alaihi wa sallam telah mengagungkannya.

©       Memperbanyak amal shalih di bulan ini bukan berdasarkan hadits yang lemah maupun palsu namun berdasarkan keumuman amal – amal shalih pada waktu – waktu lainnya. Amal – amal shalih ini yang paling utama tentu berupa amal yang hukumnya wajib seperti menjaga shalat lima waktu dan bagi kaum pria yang diharuskan untuk menunaikan secara berjamaah di masjid kecuali jika ada alasan yang dibenarkan dalam syariat untuk tidak datang ke masjid. Fenomena yang menyedihkan memang : ketika masjid – masjid semakin dihias dan dipercantik namun yang memakmurkan semakin sedikit.

©       Bagi kaum wanita, diantara kewajiban yang banyak dilalaikan dan semoga momen Rajab ini sebagai awal untuk kembali kepada syariat Islam yang benar adalah kewajiban berhijab/berjilbab yang sesuai dengan kaedah syariat, bukan sekedar jilbab gaul atau asal menutupi tubuh tanpa memperhatikan ternyata justru yang dipakai sangat menarik mata lawan jenis; baik karena ketat, tembus pandang dan yang semisalnya.

©       Berlomba – lomba dalam amal shalih yang hukumnya sunnah namun memiliki nilai yang sangat besar di sisi Allah ta’ala seperti mewakafkan harta di jalan Allah dan menyalurkan wakafnya ke pihak – pihak yang terpercaya dan beramanah untuk memanfaatkannya sesuai syariat Islam dengan pemahaman kaum salaf (pendahulu umat ini)

©       Mengajak manusia untuk bersama – sama memuliakan bulan Rajab dan berdakwah sesuai dengan kemampuan masing – masing .

©       Jika mendengar ada orang yang sembarangan mengutip hadits tentang keutamaan bulan Rajab tanpa memperhatikan keshahihan haditsnya maka kita berupaya memperingatkan dengan sopan.

©       Beredarnya sekian banyak hadits lemah dan palsu di tengah masyarakat menuntut kita untuk bersemangat dalam mencari ilmu agama melalui guru – guru yang terpercaya. Semua kelompok yang ada mengaku berdasarkan Al Quran dan As Sunnah namun ternyata mereka berbeda – beda. Bagaimana kita memilih yang benar ? Kita memilih yang memahami Al Quran dan Al Hadits/As Sunnah berdasarkan apa yang dipahami oleh para shahabat nabi radhiyallahu ‘anhum dan siapa saja yang meniti jejak mereka. Kita memilih demikian karena merekalah yang mendapat rekomendasi dari Allah ta’ala dan Rasul-Nya ‘alaihis shalatu was salam. Diantara rekomendasi yang begitu banyak itu ialah sabda beliau (artinya) : “Sebaik – baik manusia adalah generasiku [beliau dan para shahabat] kemudian generasi setelahnya kemudian setelahnya.” (HR.al-Bukhari Muslim)

Wallahua’lam.

260 Responses to Menyambut Bulan Rojab

 1. hanari says:

  Bagaimana caranya ya untuk mengehntikan peredaran hadis-hadis palsu tersebut, Saat ini di berbagai media sosial banyak sekali pesan berantainya

 2. I found your weblog web site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the superb operate. I simply further up your RSS feed to my MSN Information Reader. Searching for ahead to reading extra from you afterward!?

 3. Needed to post you this very little word to help give thanks the moment again for these breathtaking opinions you’ve contributed on this site. It’s simply pretty generous of you to deliver freely just what many individuals could have offered for sale as an e-book to end up making some bucks on their own, even more so seeing that you could possibly have done it if you ever wanted. Those things also worked to provide a fantastic way to be aware that other individuals have similar keenness just as my own to grasp somewhat more with reference to this condition. I believe there are several more pleasant occasions in the future for individuals that start reading your blog post.

 4. I really wanted to write a simple note in order to thank you for all the wonderful suggestions you are posting here. My long internet research has finally been rewarded with sensible points to share with my family members. I ‘d tell you that many of us website visitors actually are undeniably fortunate to live in a wonderful network with many special professionals with great solutions. I feel very much fortunate to have seen the webpage and look forward to some more fun moments reading here. Thanks a lot again for everything.

 5. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to search out any individual with some authentic ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this website is something that is wanted on the web, someone with just a little originality. useful job for bringing something new to the internet!

 6. There are some fascinating time limits on this article however I don抰 know if I see all of them heart to heart. There is some validity but I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as effectively

 7. you might have an ideal blog right here! would you wish to make some invite posts on my weblog?

 8. yeezy boost says:

  Thanks for your own labor on this website. My mom takes pleasure in working on investigations and it’s simple to grasp why. A number of us know all concerning the compelling manner you give rewarding tips and hints on your website and in addition encourage participation from other people on this concern then our own princess is now discovering a lot. Take pleasure in the remaining portion of the new year. You have been performing a first class job.

 9. you might have a terrific blog here! would you wish to make some invite posts on my weblog?

 10. The following time I learn a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my option to read, however I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you possibly can fix when you werent too busy in search of attention.

 11. air max thea says:

  This actually answered my drawback, thanks!

 12. I must express my gratitude for your kind-heartedness in support of those who absolutely need assistance with this particular content. Your real commitment to getting the solution all through ended up being extremely insightful and has truly made somebody much like me to realize their targets. Your entire informative publication signifies a great deal to me and extremely more to my fellow workers. Thanks a ton; from all of us.

 13. I was very pleased to seek out this net-site.I needed to thanks on your time for this excellent read!! I undoubtedly having fun with every little little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 14. There are some attention-grabbing closing dates on this article but I don抰 know if I see all of them heart to heart. There’s some validity but I will take maintain opinion until I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as effectively

 15. vera bradley says:

  Good day! I just want to give a huge thumbs up for the great data you have here on this post. I will likely be coming back to your blog for more soon.

 16. Aw, this was a very nice post. In concept I want to put in writing like this additionally ?taking time and precise effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and certainly not appear to get something done.

 17. Your place is valueble for me. Thanks!?

 18. I wish to convey my love for your generosity giving support to folks who must have help with this particular area. Your special dedication to passing the solution around was particularly productive and has specifically empowered those like me to get to their goals. Your entire helpful guideline can mean this much a person like me and far more to my office colleagues. Thanks a lot; from each one of us.

 19. adidas nmd says:

  After study a number of of the blog posts in your website now, and I actually like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site listing and will probably be checking again soon. Pls take a look at my website as well and let me know what you think.

 20. After examine just a few of the weblog posts on your website now, and I actually like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and will likely be checking back soon. Pls check out my web site as effectively and let me know what you think.

 21. Good day! I just would like to give a huge thumbs up for the great information you will have right here on this post. I will probably be coming again to your blog for more soon.

 22. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So good to search out someone with some authentic ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is one thing that’s needed on the net, somebody with just a little originality. helpful job for bringing something new to the web!

 23. Oh my goodness! an incredible article dude. Thanks Nonetheless I am experiencing problem with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting an identical rss downside? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

 24. WONDERFUL Post.thanks for share..more wait .. ?

 25. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to find someone with some unique ideas on this subject. realy thank you for starting this up. this website is one thing that’s needed on the web, someone with somewhat originality. helpful job for bringing one thing new to the web!

 26. I used to be very happy to seek out this net-site.I wanted to thanks on your time for this excellent learn!! I positively enjoying each little little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

 27. Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So nice to seek out anyone with some unique thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is something that’s needed on the internet, somebody with a little originality. useful job for bringing something new to the internet!

 28. yeezy boost says:

  Thanks so much for giving everyone an extraordinarily marvellous opportunity to discover important secrets from this blog. It can be so nice plus full of a lot of fun for me and my office acquaintances to search the blog really three times weekly to learn the latest guidance you will have. And indeed, we are certainly satisfied with all the staggering advice served by you. Some 2 areas in this posting are unequivocally the very best we have had.

 29. yeezy shoes says:

  When I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get 4 emails with the identical comment. Is there any method you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

 30. Can I simply say what a aid to find someone who actually knows what theyre speaking about on the internet. You positively know how to bring a problem to light and make it important. Extra individuals have to learn this and understand this side of the story. I cant consider youre not more widespread since you undoubtedly have the gift.

 31. Spot on with this write-up, I really suppose this website wants rather more consideration. I抣l probably be again to learn much more, thanks for that info.

 32. Arline says:

  I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays..

 33. WONDERFUL Post.thanks for share..more wait .. ?

 34. michael kors says:

  I used to be more than happy to find this internet-site.I wanted to thanks on your time for this glorious learn!! I positively enjoying every little little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you weblog post.

 35. hogan shoes says:

  Would you be eager about exchanging hyperlinks?

 36. I and my guys have been taking note of the excellent secrets and techniques from your web page then the sudden got a terrible suspicion I had not thanked the web site owner for those techniques. These young boys had been certainly very interested to study all of them and have in effect without a doubt been using them. We appreciate you actually being well helpful and also for selecting variety of helpful guides most people are really eager to be aware of. My very own sincere regret for not saying thanks to you earlier.

 37. Once I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a remark is added I get 4 emails with the same comment. Is there any way you possibly can take away me from that service? Thanks!

 38. A powerful share, I just given this onto a colleague who was doing a little bit evaluation on this. And he in fact purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love reading extra on this topic. If doable, as you turn into experience, would you mind updating your blog with more particulars? It’s extremely useful for me. Massive thumb up for this weblog put up!

 39. After research a couple of of the blog posts in your website now, and I truly like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site listing and shall be checking back soon. Pls check out my web site as nicely and let me know what you think.

 40. My husband and i ended up being so ecstatic when Albert managed to carry out his investigations while using the ideas he made out of your weblog. It is now and again perplexing to just choose to be giving out guidelines that many most people might have been trying to sell. And we all understand we have the blog owner to appreciate because of that. Most of the illustrations you’ve made, the simple blog navigation, the friendships you will assist to create – it’s most excellent, and it is helping our son and our family feel that the theme is enjoyable, which is highly important. Thank you for everything!

 41. very good put up, i definitely love this website, carry on it

 42. I used to be very happy to find this internet-site.I wanted to thanks to your time for this excellent learn!! I undoubtedly having fun with each little bit of it and I have you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

 43. Would you be enthusiastic about exchanging hyperlinks?

 44. yeezy shoes says:

  I and my guys appeared to be taking note of the excellent ideas from the website and quickly I had a horrible suspicion I had not expressed respect to the site owner for those tips. Those ladies happened to be for this reason warmed to study them and already have very much been enjoying those things. Appreciate your truly being considerably considerate as well as for finding some awesome subjects most people are really eager to be aware of. My honest apologies for not expressing gratitude to you sooner.

 45. Aw, this was a very nice post. In idea I want to put in writing like this additionally ?taking time and precise effort to make a very good article?but what can I say?I procrastinate alot and in no way appear to get one thing done.

 46. The next time I read a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I do know it was my option to read, but I really thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about something that you might fix when you werent too busy searching for attention.

 47. It抯 onerous to seek out educated people on this subject, but you sound like you realize what you抮e talking about! Thanks

 48. There are some fascinating time limits on this article however I don抰 know if I see all of them center to heart. There’s some validity but I’ll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we wish extra! Added to FeedBurner as properly

 49. There are some fascinating closing dates in this article however I don抰 know if I see all of them middle to heart. There’s some validity however I’ll take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like more! Added to FeedBurner as properly

 50. The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I imply, I know it was my option to read, however I actually thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you would fix in the event you werent too busy on the lookout for attention.

 51. Spot on with this write-up, I truly suppose this website wants rather more consideration. I抣l in all probability be again to learn far more, thanks for that info.

 52. yeezy shoes says:

  Thank you so much for providing individuals with remarkably wonderful chance to read in detail from this web site. It is usually very useful and packed with a good time for me and my office colleagues to visit the blog at least thrice in a week to read through the latest guides you have got. Of course, we’re actually pleased for the effective knowledge served by you. Certain 2 points in this article are really the most efficient we have ever had.

 53. yeezy boost says:

  Thanks so much for giving everyone an extraordinarily marvellous possiblity to read in detail from here. It is often so pleasurable and as well , packed with a lot of fun for me and my office colleagues to search your website at least three times in a week to read through the latest guides you have. Of course, I’m also at all times astounded with the astonishing hints you give. Some 2 points in this posting are honestly the finest we have ever had.

 54. This is the proper blog for anyone who needs to seek out out about this topic. You realize a lot its almost arduous to argue with you (not that I truly would need匟aHa). You positively put a new spin on a topic thats been written about for years. Nice stuff, simply great!

 55. There are actually a variety of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the ideas above as normal inspiration however clearly there are questions just like the one you bring up where an important thing might be working in sincere good faith. I don?t know if finest practices have emerged around things like that, however I am positive that your job is clearly recognized as a good game. Each girls and boys really feel the impact of only a moment抯 pleasure, for the remainder of their lives.

 56. yeezy boost says:

  I not to mention my guys happened to be analyzing the best recommendations on your web page and so all of the sudden got an awful feeling I had not expressed respect to the site owner for those secrets. All the men happened to be as a consequence joyful to learn all of them and already have clearly been loving them. Many thanks for actually being simply accommodating and then for settling on variety of smart subject matter millions of individuals are really desirous to understand about. Our sincere regret for not saying thanks to earlier.

 57. Would you be occupied with exchanging links?

 58. WONDERFUL Post.thanks for share..extra wait .. ?

 59. You made some first rate points there. I seemed on the internet for the difficulty and located most individuals will associate with together with your website.

 60. I抦 impressed, I have to say. Actually hardly ever do I encounter a weblog that抯 both educative and entertaining, and let me inform you, you may have hit the nail on the head. Your idea is excellent; the issue is something that not sufficient individuals are speaking intelligently about. I am very comfortable that I stumbled throughout this in my seek for something relating to this.

 61. Very interesting topic, thanks for putting up. “I am convinced that life in a physical body is meant to be an ecstatic experience.” by Shakti Gawain.

 62. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing slightly analysis on this. And he actually purchased me breakfast as a result of I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! However yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love studying more on this topic. If attainable, as you grow to be experience, would you thoughts updating your blog with extra particulars? It’s highly useful for me. Big thumb up for this weblog publish!

 63. yeezy shoes says:

  Thanks so much for providing individuals with an extraordinarily brilliant chance to read articles and blog posts from this blog. It’s always so kind and also jam-packed with amusement for me and my office co-workers to search the blog particularly three times in one week to read through the new stuff you have got. And definitely, I am usually happy concerning the fantastic principles you give. Some 4 ideas on this page are in reality the most beneficial we have had.

 64. Howdy! I simply want to give a huge thumbs up for the good information you have right here on this post. I will be coming back to your blog for extra soon.

 65. Hi There! We are looking for experienced people that are interested in from working their home on a part-time basis. If you want to earn $200 a day, and you don’t mind creating some short opinions up, this might be perfect opportunity for you! Simply check out the link here NOW!

 66. our website says:

  oPUrma yay google is my queen aided me to find this outstanding internet site !.

 67. After research a few of the blog posts in your website now, and I truly like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark website listing and will be checking back soon. Pls try my web page as effectively and let me know what you think.

 68. Oh my goodness! a tremendous article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing subject with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting identical rss drawback? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 69. Say, you got a nice blog post.Thanks Again. Really Cool.

 70. pilates says:

  Your style is unique in comparison to other people I ave read stuff from. Thank you for posting when you ave got the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

 71. Say, you got a nice article.Much thanks again. Fantastic.

 72. I think, that you commit an error. Let as discuss it.

 73. It as laborious to search out knowledgeable folks on this matter, but you sound like you comprehend what you are speaking about! Thanks

 74. Your style is so unique compared to other people I ave read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just book mark this web site.

 75. stoke seo says:

  product mix. Does the arrival of Trent Barrett, the former Dolphins a

 76. Very good post. I absolutely appreciate this site. Keep it up!

 77. you may have a terrific weblog right here! would you wish to make some invite posts on my weblog?

 78. jordan shoes says:

  There are certainly lots of particulars like that to take into consideration. That could be a nice point to deliver up. I provide the thoughts above as normal inspiration but clearly there are questions just like the one you carry up where a very powerful thing might be working in sincere good faith. I don?t know if greatest practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly recognized as a good game. Both boys and girls really feel the influence of just a moment抯 pleasure, for the rest of their lives.

 79. I think this is a real great article. Will read on

 80. iptv server says:

  I’а†ve read several just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you set to make such a fantastic informative web site.

 81. Is not it excellent if you acquire a fantastic post? Is not it fantastic after you locate a superb post? Supporting the weblog.. thankfully Enjoying the posting.. thanks a bunch

 82. tigani says:

  Many thanks for sharing this good piece. Very interesting ideas! (as always, btw)

 83. Muchos Gracias for your blog article.Thanks Again. Keep writing.

 84. This is one awesome article post.Thanks Again. Keep writing.

 85. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!

 86. Wow! This can be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

 87. Wonderful article! We will be linking to this great content on our website. Keep up the great writing.

 88. Some really prize content on this website , saved to fav.

 89. I simply could not leave your web site before suggesting that I actually loved the usual information an individual provide on your guests? Is gonna be again ceaselessly to inspect new posts.

 90. luxury says:

  Thank you one million and please carry on the rewarding

 91. News says:

  Very good info. Lucky me I came across your website by accident (stumbleupon). I have book-marked it for later!

 92. Gianna Rhea says:

  I think this is a real great post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 93. Usually I do not comment in your weblog. I am additional in the silent sort but I wonder, is this wordpress since I am thinking of switching my own blog from blogspot to wordpress.

 94. wow, awesome article post.Much thanks again. Really Great.

 95. that is the end of this article. Here you?ll locate some websites that we assume you will appreciate, just click the hyperlinks over

 96. Fantastic blog.Thanks Again. Really Great.

 97. see this says:

  You ave made some really good points there. I checked on the net for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this web site.

 98. click here says:

  Enjoyed every bit of your blog article.Thanks Again. Keep writing.

 99. right here, certainly like what you are stating and the way wherein you assert it.

 100. Breakdown says:

  Muchos Gracias for your blog. Awesome.

 101. houston seo says:

  I value the blog article.Really looking forward to read more. Cool.

 102. You are a great writer. Please keep it up!

 103. I think this is a real great article.Thanks Again. Awesome.

 104. Thanks for the blog post.Thanks Again. Keep writing.

 105. Thanks-a-mundo for the article. Great.

 106. It as laborious to search out knowledgeable folks on this matter, but you sound like you understand what you are speaking about! Thanks

 107. photo box says:

  This is an spectacular entry. Thank you very much for the supreme post provided! I was looking for this entry for a long time, but I wasn at able to find a authentic source.

 108. Thanks so much for the blog post.Much thanks again.

 109. click here says:

  Say, you got a nice article.Really looking forward to read more. Much obliged.

 110. Thanks again for the post.Thanks Again. Cool.

 111. Pretty part of content. I simply stumbled upon your

 112. This website definitely has all of the information I needed about this subject and didn at know who to ask.

 113. There is evidently a bundle to identify about this. I suppose you made certain good points in features also.

 114. bls says:

  Salaam everyone. May Allah give peace, Love and Harmony in your lives for the NEW YEAR.

 115. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I ave been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

 116. Your information is very digestible. I enjoy your style of writing. Your points are clear and reasonable and I agree with a lot of your ideas. You have a lot of interesting views. Thank you.

 117. There is noticeably a bundle to realize about this. I consider you made various good points in features also.

 118. Very neat post.Much thanks again. Fantastic.

 119. Many thanks for putting up this, I have been searching for this information and facts for any although! Your website is great.

 120. For example says:

  of hardcore SEO professionals and their dedication to the project

 121. Well I truly liked reading it. This article provided by you is very helpful for correct planning.

 122. ganar dinero says:

  Pretty! This has been an extremely wonderful post. Thanks for providing this info.

 123. Very neat post.Really looking forward to read more. Really Cool.

 124. kind of pattern is usually seen in Outlet Gucci series. A good example is the best.

 125. hermes belt says:

  Can I simply say what a reduction to search out someone who really knows what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know easy methods to bring a problem to mild and make it important. More people must learn this and understand this facet of the story. I cant believe youre no more well-liked because you positively have the gift.

 126. After research just a few of the weblog posts in your website now, and I actually like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site record and will probably be checking back soon. Pls try my web site as nicely and let me know what you think.

 127. coupon codes says:

  This is one awesome blog article. Really Cool.

 128. Thanks-a-mundo for the blog.Really thank you! Awesome.

 129. Oznur Uslu says:

  Keep up the wonderful work , I read few articles on this site and I believe that your weblog is rattling interesting and contains sets of great info.

 130. Oznur Uslu says:

  Nice blog here! Additionally your website loads up very fast! What web host are you the usage of? Can I get your associate link to your host? I want my website loaded up as fast as yours lol

 131. Wow, great article post.Really thank you! Awesome.

 132. Very informative article.Much thanks again. Awesome.

 133. Very good write-up. I absolutely appreciate this website. Thanks!

 134. The Birch of the Shadow I think there may perhaps be considered a couple of duplicates, but an exceedingly handy list! I have tweeted this. Several thanks for sharing!

 135. lagu terbaru says:

  Really appreciate you sharing this post. Want more.

 136. Social says:

  Merely wanna admit that this is very beneficial , Thanks for taking your time to write this.

 137. alex says:

  You certainly put a fresh spin on a subject that as been discussed for

 138. I used to be recommended this blog by way of my cousin.

 139. Usually I do not read article on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite great post.

 140. Wow! This could be one particular of the most useful blogs We ave ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 141. tesler app says:

  you ave got an incredible blog here! would you like to make some invite posts on my blog?

 142. Fantastic blog.Really thank you! Much obliged.

 143. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, let alone the content!. Thanks For Your article about sex.

 144. Very good information. Lucky me I came across your blog by chance (stumbleupon). I ave book-marked it for later!

 145. Thanks for a marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you can be a

 146. Very informative blog post.Thanks Again. Great.

 147. ff says:

  Very good post.Much thanks again. Keep writing.

 148. Im thankful for the post.Thanks Again. Want more.

 149. This website online can be a stroll-by for all the info you wished about this and didn抰 know who to ask. Glimpse right here, and also you抣l positively discover it.

 150. bedroom says:

  Thanks for the blog post.Really thank you! Will read on

 151. This is one awesome article.Much thanks again. Want more.

 152. Thanks for some other wonderful article. The place else may anyone get that kind of info in such an ideal approach of writing? I ave a presentation next week, and I am at the look for such info.

 153. Muchos Gracias for your post.Really thank you! Will read on…

 154. Terrific post however , I was wanting to know if you could write a litte more

 155. this web site and be up to date everyday.

 156. bluetooth says:

  Thanks a lot for the article post. Really Cool.

 157. That is a very good tip especially to those fresh to the blogosphere. Brief but very precise information Thank you for sharing this one. A must read post!

 158. Muchos Gracias for your blog article.Really thank you! Really Cool.

 159. Some really prime posts on this site, saved to bookmarks.

 160. A round of applause for your blog article.Much thanks again. Awesome.

 161. I loved your blog article.Thanks Again. Really Cool.

 162. Wonderful article! We will be linking to this particularly great content on our site. Keep up the good writing.

 163. Im obliged for the blog article.Really looking forward to read more. Awesome.

 164. Appreciate you sharing, great blog article.Much thanks again. Want more.

 165. I think this is a real great blog post. Want more.

 166. Very good article.Much thanks again. Will read on

 167. Would you be curious about exchanging links?

 168. I truly appreciate this blog post.Much thanks again. Fantastic.

 169. Great blog.Much thanks again. Want more.

 170. Onlinemarkt says:

  You ave made some decent points there. I checked on the net for more information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 171. I truly appreciate this article.Much thanks again. Much obliged.

 172. Only a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding design.

 173. Appreciate you sharing, great article post.Really thank you! Keep writing.

 174. Really enjoyed this blog.Really thank you! Really Cool.

 175. I am so grateful for your blog post.Really thank you! Want more.

 176. It as actually a great and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 177. Its hard to find good help I am regularly saying that its difficult to get good help, but here is

 178. Say, you got a nice blog.Really looking forward to read more. Great.

 179. There is noticeably a bundle to learn about this. I assume you made certain good factors in options also.

 180. rock star says:

  Only a smiling visitant here to share the love (:, btw great style.

 181. Fantastic blog.Much thanks again. Will read on…

 182. burun says:

  Purple your website post and loved it. Have you at any time believed about guest publishing on other associated blogs equivalent to your site?

 183. I really liked your blog.Really thank you! Really Cool.

 184. Last week I dropped by this internet site and as usual wonderful content and suggestions. Enjoy the lay out and color scheme

 185. You must take part in a contest for probably the greatest blogs on the web. I all recommend this web site!

 186. properly, incorporating a lot more colours on your everyday life.

 187. wow, awesome blog post.Much thanks again. Really Cool.

 188. I抎 must verify with you here. Which is not one thing I normally do! I get pleasure from reading a submit that will make people think. Additionally, thanks for permitting me to remark!

 189. Say, you got a nice blog article.Much thanks again. Awesome.

 190. The Silent Shard This can most likely be very practical for a few of the positions I decide to do not only with my website but

 191. Oznur Uslu says:

  The quality of this article is unsurpassed by anything else on this subject. I guarantee that I will be sharing this with many other readers.

 192. control says:

  You should participate in a contest for the most effective blogs on the web. I will suggest this web site!

 193. girls like says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic article post.Really thank you! Much obliged.

 194. I really liked your article post.Much thanks again.

 195. You can certainly see your skills in the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 196. This blog site is pretty good. How can I make one like this !

 197. There are so many choices out there that I am completely confused.. Any tips? Thank you!

 198. Wow, great article post.Much thanks again. Fantastic.

 199. This is a topic which is near to my heart Many thanks! Where are your contact details though?

 200. In fact, the most effective issue about this film is how excellent it is actually as an epic quest film instead of how hilarious it as.

 201. Thanks again for the article post.Really thank you! Cool.

 202. I went over this site and I conceive you have a lot of great information, saved to my bookmarks (:.

 203. The quality of this article is unsurpassed by anything else on this subject. I guarantee that I will be sharing this with many other readers.

 204. you’ve gotten a terrific blog here! would you like to make some invite posts on my weblog?

 205. It as really a great and useful piece of information. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 206. This is the right website for everyone who hopes to find out about this topic.

 207. Looking forward to reading more. Great blog.Thanks Again. Awesome.

 208. I truly appreciate this blog article.Really thank you! Really Cool. click here

 209. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, let alone the content!

 210. Im thankful for the blog article.Really looking forward to read more.

 211. This blog is really entertaining additionally amusing. I have picked up a bunch of helpful advices out of it. I ad love to come back again and again. Thanks!

 212. oakley ????? Tired of all the japan news flashes? We are at this website to suit your needs!

 213. vinhomes says:

  Thanks for sharing, this is a fantastic article. Great.

 214. Im grateful for the blog post.Much thanks again. Want more.

 215. drsergz says:

  Thanks a lot for the article.Really looking forward to read more. Really Great.

 216. geci dama says:

  A round of applause for your post.Really looking forward to read more. Much obliged.

 217. Muchos Gracias for your blog.Really looking forward to read more. Fantastic.

 218. Google says:

  The information talked about inside the post are some of the most effective available.

 219. You are my inspiration , I own few web logs and occasionally run out from to brand.

 220. Just what I was searching for, thankyou for posting.

 221. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is great, let alone the content!

 222. This unique blog is definitely awesome and also informative. I have picked helluva useful advices out of this blog. I ad love to return again and again. Cheers!

 223. Muchos Gracias for your blog article.Thanks Again. Really Cool.

 224. Modafinil says:

  You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is really a tremendous website.

 225. thoroughly mixed. Promotional merchandise is a great approach to advertise your organization.

 226. I really liked your article post.Really thank you! Fantastic.

 227. ssd vps USA says:

  Fantastic blog article.Much thanks again. Fantastic.

 228. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, as well as the content!

 229. 8 man tent says:

  Enjoyed every bit of your blog.Much thanks again.

 230. Incredible! This blog looks just like my old one! It as on a completely different topic but it has pretty much the same page layout and design. Excellent choice of colors!

 231. yay google is my king assisted me to find this outstanding website !.

 232. It as hard to find well-informed people for this topic, but you seem like you know what you are talking about! Thanks

 233. Thanks again for the blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.

 234. cool says:

  Superior day. i am undertaking research at this time as well as your blog really aided me,

 235. Rob says:

  Thank you for your article post.Really thank you! Awesome.

 236. politique says:

  Im obliged for the blog.Much thanks again. Much obliged.

 237. I really liked your post.Really thank you! Much obliged.

 238. to say cheers for a marvelous post and a all round interesting blog (I

 239. Thanks-a-mundo for the blog post.Really thank you! Will read on

 240. Thanks a lot for the article post. Awesome.

 241. Ultimately, a problem that I am passionate about. I have looked for data of this caliber for the previous various hours. Your site is greatly appreciated.

 242. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, let alone the content!

 243. Bonuses says:

  Seriously.. thanks for starting this up. This web

 244. This is a topic which is close to my heart Many thanks! Exactly where are your contact details though?

 245. Wow, amazing weblog structure! How lengthy have you been running a blog for? you made blogging look easy. The whole glance of your web site is excellent, let alone the content material!

 246. gadgets says:

  Muchos Gracias for your blog.Much thanks again. Fantastic.

 247. Google says:

  Just beneath, are several entirely not connected sites to ours, on the other hand, they’re certainly really worth going over.

 248. driade says:

  Wow! Thank you! I constantly wanted to write on my site something like that. Can I take a fragment of your post to my site?

 249. amor tantra says:

  online social sites, I would like to follow everything new

 250. IaаАа’б‚Т€ТšаЂаŒаАа’б‚Т€ТžаБТžll complain that you have copied materials from another supply

 251. This excellent website certainly has all the info I wanted about this subject and didn at know who to ask.

 252. These are really fantastic ideas in about blogging. You have touched some nice points here. Any way keep up wrinting.

 253. Very good information. Lucky me I found your site by accident (stumbleupon). I have bookmarked it for later!

 254. Google says:

  We like to honor quite a few other web sites on the net, even though they aren

 255. check says:

  Normally I do not learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, very great post.

 256. Im thankful for the blog post.Much thanks again. Really Cool.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *