Mewaspadai Pemikiran Islam Liberal

kaligrafi-bismillahirrahmanirrahim-i3

Mewaspadai Pemikiran Islam Liberal

Semoga tulisan ini membuka pandangan kita tentang suatu bahaya serius yang mengancam kemurnian akidah umat Islam. Diantara faktor – faktor yang membuat pemikiran Islam liberal sangat berbahaya ialah :

–          Sekilas menyuarakan kebenaran dan pembaruan yang menarik seperti konsep menyesuaikan ajaran Islam dengan perkembangan zaman

–          Didukung dan dipelopori oleh beberapa tokoh yang mengatasnamakan Islam

–          Digandrungi oleh banyak anak muda Islam

–          Bersarang di berbagai lembaga pendidikan tinggi dengan embel – embel Islam seperti IAIN, UIN, dsb.

Beberapa contoh buah pemikiran ekstrim kelompok Islam liberal yang disuarakan oleh salah satu tokoh mereka : Ulil Abshar Abdalla dan pemikirannya ini tersebar di berbagai media massa nasional seperti Kompas, Media Indonesia dan Gatra.

 1. Semua agama adalah sama, semua menuju kepada kebenaran.
 2. Tidak perlu menerapkan syariat Islam yang terkait dengan muamalah seperti hukum seputar jual beli dan pernikahan.
 3. Untuk mengatur kehidupan manusia modern tidak diperlukan Al Quran dan hadits nabawi, namun yang paling berperan adalah pengalaman manusia.

Berbagai pemikiran di atas tentu bertentangan dengan sekian banyak ayat dan hadits seperti firman Allah ta’ala (artinya) : “Siapa saja yang mencari selain Islam sebagai agama maka sekali – kali tidak akan diterima dan dia akan menjadi orang yang rugi di akhirat.” (QS.Ali Imran 85)

“ Sesungguhnya agama di sisi Allah adalah Islam.” (QS. Ali Imran 19)

Juga  ayat – ayat yang menyatakan bahwa Al Quran diturunkan sebagai petunjuk bagi manusia seperti dalam surat Al Baqarah ayat ke-2 (Al Quran petunjuk bagi orang yang bertakwa), surat Al Isra ayat ke-9 (Al Quran menunjuki ke jalan yang paling lurus)

Allah ‘azza wa jalla menjamin siapa saja yang mengikuti petunjuk-Nya pasti beruntung seperti dalam firman-Nya ; “ Merekalah orang – orang yang berada di atas petunjuk dari rabb/tuhan mereka dan merekalah orang – orang yang beruntung.” ( QS. Al Baqarah 5, QS.Luqman 5)

Di sisi lain, Allah subhanahu wa ta’ala mengancam orang yang berpaling dari petunjuk-Nya : “Dan tidak ada yang lebih sesat dibandingkan seorang yang mengikuti hawa nafsunya tanpa petunjuk Allah.” ( QS. Al Qoshosh 50)

Diantara bentuk kesesatan mereka karena mengikuti hawa nafsu serta menjauhi syariat Allah adalah tulisan salah seorang tokoh mereka : Abdul Moqsith Ghazali yang berjudul Kritik Atas Fikih Perkawinan dimana dalam tulisan tersebut hukum Allah terkait masalah wali nikah yang menjadi hak khusus laki – laki dan syariat terkait maskawin (mahar) dikritik oleh penulisnya. Bahkan, dengan lancangnya si penulis berani menyalahkan hukum Allah terkait wali yang menjadi hak khusus laki – laki hanya karena alasan tidak sesuai dengan parameter kesetaraan dan keadilan gender. Selain itu, hukum Allah ini dianggap melecehkan harkat dan martabat perempuan. Hukum Allah ini hanya cocok untuk kondisi masyarakat Arab zaman dulu, tidak untuk kondisi Indonesia sekarang.

Terkait pemberian mahar dalam pernikahan, dia berkomentar : Akad atau transaksi perkawinan seperti ini, sekali lagi, tak ubahnya “jual beli” barang. Yang satu berperan sebagai pembeli (calon suami) dan yang lain sebagai penjual (wali si perempuan). Akad nikah dalam fikih Islam cenderung bersifat material, jauh dari hal-hal yang bersifat filosofis dan romantis. Umat Islam sesekali perlu menengok praktek akad nikah umat agama lain….

 Allahul musta’an, komentar – komentar yang sangat berani kepada Allah rabbul ‘alamin, Zat yang Maha Adil dan Bijaksana. Ucapan dan tulisan yang kadang membuat kita bertanya dalam hati apakah masih pantas pelakunya disebut sebagai seorang muslim.

Kata Islam dan muslim diantara pokok maknanya ialah istislam yaitu sikap tunduk dan berserah diri. Artinya, seorang yang mengaku muslim dan beragama Islam harus mau tunduk kepada syariat Allah dan Rasul-Nya. Seorang muslim harus mau manjalankan syariat Islam dengan sepenuh hati baik dia mengetahui hikmah di balik syariat itu maupun tidak mengetahuinya; baik syariat itu masuk akal baginya maupun tidak.

Allah berfirman : “ Katakanlah (wahai Nabi): Sesungguhnya petunjuk Allahlah petunjuk (yang benar) dan kita diperintahkan untuk tunduk kepada rabbul ‘alamin.” (QS.Al An’am 71).

Di sisi lain, kalau kita mau sedikit saja belajar dan meluangkan waktu menelaah agama Islam akan kita dapati bahwa Islam adalah agama yang luhur dan ajaran Islam memberikan perlindungan penuh terhadap harkat dan martabat wanita.

Para pembaca rahimakumullah, masih banyak berbagai pemikiran islam liberal yang terus dipromosikan melalui berbagai media. Diantara yang paling getol mereka suarakan beberapa tahun terakhir ini ialah isu persamaan gender yang intinya ingin meniadakan secara total perbedaan laki – laki dan wanita. Kami katakan meniadakan secara total perbedaan laki – laki dan wanita karena untuk urusan pernikahan pun kelompok JIL (Jaringan Islam Liberal) termasuk pendukung getol pernikahan sesama jenis. Mereka pendukung utama dilegalkannya praktek lesbianisme , gay dan homoseksual. Bagi mereka inti dari pernikahan adalah menyatukan dua manusia tidak peduli apakah sejenis atau berlainan jenis. Diantara yang getol menyuarakan hal ini dari kelompok JIL ialah Siti Musdah Mulia, seorang dosen wanita di UIN Syarif Hidayatullah Jakarta.

Seperti kami kemukakan di awal tulisan ini, diantara faktor yang sangat membahayakan dan merisaukan dari gerakan Islam liberal ialah bahwa pemikiran – pemikiran mereka yang sangat dekat dengan kekufuran/pengingkaran kepada Allah ternyata justru bersarang dari berbagai perguruan tinggi berlabel Islam seperti IAIN dan UIN. Anak – anak muda kita,para mahasiswa, yang kita harapkan menjadi generasi penerus perjuangan Islam justru menjadi pendukung Islam liberal. Hal ini tidak aneh memang jika kita melihat banyak dari dosen di IAIN Jakarta, Surabaya, Jogja dan lainnya menjadi penggagas Islam liberal. Para dosen tersebut rata – rata menempuh pendidikan Islam pasca sarjana di Amerika, Kanada dan negara – negara kafir lainnya. Aneh tapi nyata : belajar Islam di sarang musuh – musuh Islam.

Sangat mengagetkan dan menyedihkan ! sebuah spanduk yang sempat terpampang di acara ospek IAIN Surabaya beberapa waktu yang lalu dimana tertulis disitu : Tuhan membusuk.

Subhanallah, begitu  beraninya mereka. Seperti biasa, ketika kritikan dari berbagai kalangan datang, para pembela pemikiran Islam liberal membela mati – matian dan berusaha memberikan penafsiran bermacam – macam terhadap pengertian tulisan tersebut. Koran Jawa Pos turut andil menurunkan tulisan salah satu pembela spanduk tersebut.

Para pembaca rahimakumullah, bagaimanapun mau ditafsirkan dan dibela tulisan tersebut maka hasilnya tetap sama : spanduk itu salah. Apalagi jika penafsirannya dan pembelaannya diartian sesuai dengan pemahaman Islam liberal yang menyatakan bahwa inti ajaran Islam hanya terkait masalah moral belaka yang dalam istilah sebagian mereka : islam cosmopolitan.

Perlu kita pahami bahwa Islam sangat mengajaraan dan menjunjung tinggi moral atau akhlak yang mulia tapi jangan sampai hal ini mengesampingkan penerapan hukum dan ajaran Islam dalam berbagai aspek kehidupan dimana point terakhir inilah yang ditentang mati – matian oleh JIL sebagaimana sudah kami kemukakan beberapa contoh di atas.

Para pembaca rahimakumullah, inilah sekelumit fenomena Islam liberal beserta ajarannya yang ada di sekitar kita. Bisa jadi kita akan terkena pemikiran mereka jika kita tidak berhati – hati menelaah suatu opini atau berita yang beredar. Diantara yang ramai diperbincangkan adalah wacana penghapusan kolom agama dari KTP. Kita khawatir yang seperti ini merupakan bagian dari upaya menganggap semua agama sama dan menganggap bahwa ajaran agama hanya terkait ritual kepada Allah semata. Mereka ingin memisahkan antara agama dan dunia dan inilah sekulerisme. Prinsip humanisme,kemanusiaan, jika dipahami secara mutlak dan menyamakan semua orang tanpa memandang agama dan keyakinannya jelas bertentangan dengan Islam yang dibawa Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam.

Para pembaca rahimakumullah, sudah waktunya kita bangkit untuk melawan upaya pendangkalan dan pengaburan agama. Kita harus memiliki kepedulian untuk membela Islam dari rongrongan musuh – musuhnya, baik musuh dari luar yaitu kaum kafir dan orientalis maupun musuh dari dalam yang sejatinya ini lebih berbahaya. Murid – murid para orientalis yang mendapatkan beasiswa belajar gratis di negara kafir namun disana mengalami cuci otak sehingga ketika pulang ke negeri kita justru mereka lebih berbahaya dibandingkan gurunya. Mereka masih mengaku muslim namun pemikiran dan ide mereka sangat membahayakan akidah umat Islam.

Umat Islam harus kembali meluangkan waktu untuk mempelajari agama Islam yang benar dan dengan metode yang benar. Tidak boleh kita memiliki kebiasaan dalam memahami ayat dan hadits dengan ucapan menurut saya, yang saya pahami, dsb. Inilah kebiasaan para tokoh JIL dimana mereka berupaya menuhankan akal mereka. Kita harus memahami Islam sesuai pemahaman para shahabat radhiyallahu ‘anhum karena merekalah yang mendengar ayat dan hadits keluar dari lisan Nabi Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam sehingga pemahaman mereka adalah pemahaman yang benar. Merekalah yang mendapat rekomendasi dari Allah dan Rasul-Nya sebagai generasi terbaik umat Islam.

Umat Islam tidak boleh mengambil ilmu agama sembarangan tanpa melihat siapa yang diambil ilmunya. Tidak setiap dai atau tokoh agama yang muncul ke permukaan pantas diambil ilmunya. Kita perlu menyaring dan memilah dengan melihat manhaj atau metode mereka dalam beragama, apakah sesuai dengan pemahaman para shahabat atau tidak.

Umat Islam perlu berhati – hati menyekolahkan anak – anak mereka ke suatu lembaga pendidikan yang mengatasnamakan Islam. Salah – salah bisa terjangkiti berbagai pemahaman menyimpang yang salah satunya adalah suatu virus yang bahayanya laten : Islam liberal.

Semoga Allah ta’ala menunjuki kita semua ke jalan yang benar dan menjauhkan kita dari berbagai makar musuh – musuh Allah. Wallahul musta’an

84 Responses to Mewaspadai Pemikiran Islam Liberal

 1. This actually answered my drawback, thanks!

 2. Would you be fascinated by exchanging links?

 3. michael kors says:

  After study a few of the blog posts on your website now, and I actually like your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark website checklist and will likely be checking back soon. Pls check out my site as nicely and let me know what you think.

 4. yeezy boost says:

  I just wanted to make a brief word so as to express gratitude to you for these magnificent instructions you are sharing here. My extended internet investigation has at the end of the day been honored with good quality facts and techniques to share with my guests. I ‘d point out that most of us website visitors are undeniably fortunate to live in a good community with many perfect individuals with good plans. I feel very grateful to have come across your entire web pages and look forward to so many more excellent times reading here. Thanks a lot once more for everything.

 5. jordan shoes says:

  Your home is valueble for me. Thanks!?

 6. vera bradley says:

  Good post. I be taught one thing more challenging on different blogs everyday. It should at all times be stimulating to read content from different writers and apply a little something from their store. I抎 choose to use some with the content material on my blog whether you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a hyperlink on your web blog. Thanks for sharing.

 7. That is the fitting blog for anyone who desires to seek out out about this topic. You realize so much its virtually laborious to argue with you (not that I actually would want匟aHa). You definitely put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply great!

 8. adidas neo says:

  Nice post. I be taught something more difficult on different blogs everyday. It can always be stimulating to learn content material from different writers and observe a bit of one thing from their store. I抎 favor to make use of some with the content on my weblog whether you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a hyperlink on your net blog. Thanks for sharing.

 9. I would like to get across my love for your kind-heartedness supporting those people that should have assistance with in this concept. Your special dedication to passing the solution along turned out to be especially important and have constantly permitted guys like me to reach their pursuits. Your amazing interesting facts implies this much to me and still more to my office workers. Warm regards; from all of us.

 10. It is best to take part in a contest for among the best blogs on the web. I will advocate this site!

 11. My spouse and i got relieved that Raymond managed to do his inquiry through the entire precious recommendations he was given out of your web page. It’s not at all simplistic to just find yourself giving freely instructions the others could have been trying to sell. So we fully grasp we have got the blog owner to be grateful to for this. The main illustrations you have made, the easy website menu, the friendships you help to foster – it’s got many awesome, and it’s facilitating our son in addition to our family reckon that this article is amusing, and that’s wonderfully important. Thanks for everything!

 12. An fascinating discussion is price comment. I feel that it is best to write extra on this subject, it might not be a taboo topic however generally persons are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

 13. you might have an ideal weblog here! would you prefer to make some invite posts on my weblog?

 14. Would you be inquisitive about exchanging links?

 15. Spot on with this write-up, I actually think this web site needs rather more consideration. I抣l most likely be again to read much more, thanks for that info.

 16. Your place is valueble for me. Thanks!?

 17. I simply wanted to thank you very much all over again. I’m not certain the things that I would’ve followed without the concepts shared by you directly on such a problem. This was the depressing circumstance in my view, however , considering your specialised manner you treated that made me to weep over happiness. I am happy for this advice and in addition pray you are aware of a great job you’re undertaking training many people using your blog. More than likely you haven’t encountered all of us.

 18. I am often to blogging and i really recognize your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand new information.

 19. There may be noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure nice factors in features also.

 20. There is noticeably a bundle to know about this. I assume you made sure nice factors in features also.

 21. Spot on with this write-up, I actually assume this website wants much more consideration. I抣l in all probability be once more to learn far more, thanks for that info.

 22. yeezy shoes says:

  I enjoy you because of each of your work on this blog. Kate take interest in doing internet research and it is obvious why. We learn all concerning the compelling method you give invaluable information through your blog and as well foster participation from people on this subject matter so our favorite girl is always studying a whole lot. Take advantage of the rest of the year. You are performing a dazzling job.

 23. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I mean, I know it was my option to read, however I really thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you might repair for those who werent too busy searching for attention.

 24. nike dunks says:

  Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So good to find any individual with some authentic ideas on this subject. realy thank you for beginning this up. this web site is one thing that is wanted on the web, someone with a bit originality. helpful job for bringing one thing new to the internet!

 25. you have an amazing blog here! would you like to make some invite posts on my weblog?

 26. WONDERFUL Post.thanks for share..more wait .. ?

 27. After examine a couple of of the blog posts on your web site now, and I actually like your means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site record and will be checking back soon. Pls take a look at my site as effectively and let me know what you think.

 28. My spouse and i have been very relieved when Chris managed to deal with his analysis via the precious recommendations he grabbed out of the web pages. It’s not at all simplistic just to always be freely giving helpful tips other folks might have been trying to sell. And we also recognize we’ve got you to give thanks to for this. The specific illustrations you’ve made, the easy web site navigation, the friendships you can help foster – it’s got all spectacular, and it’s really facilitating our son in addition to us do think the concept is excellent, and that is truly fundamental. Many thanks for the whole thing!

 29. Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nonetheless I am experiencing difficulty with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting equivalent rss problem? Anyone who is aware of kindly respond. Thnkx

 30. Nice post. I study something tougher on different blogs everyday. It will all the time be stimulating to learn content from other writers and follow somewhat something from their store. I抎 desire to use some with the content on my blog whether you don抰 mind. Natually I抣l provide you with a hyperlink on your web blog. Thanks for sharing.

 31. you will have an important blog here! would you wish to make some invite posts on my blog?

 32. There are actually loads of particulars like that to take into consideration. That is a great point to convey up. I offer the thoughts above as general inspiration however clearly there are questions like the one you carry up the place an important thing will likely be working in honest good faith. I don?t know if finest practices have emerged round things like that, however I am sure that your job is clearly identified as a good game. Each boys and girls feel the influence of only a second抯 pleasure, for the rest of their lives.

 33. yeezy boost says:

  I precisely wanted to thank you very much all over again. I’m not certain the things I would’ve undertaken without those basics contributed by you on that topic. Certainly was the frustrating concern for me, but taking a look at a new specialised form you handled the issue made me to cry for delight. I’m happy for your help and even sincerely hope you really know what a powerful job that you’re doing teaching people via your websites. I know that you’ve never encountered all of us.

 34. you could have an excellent weblog here! would you like to make some invite posts on my weblog?

 35. Good V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 36. Google says:

  Wonderful story, reckoned we could combine a few unrelated information, nonetheless genuinely really worth taking a search, whoa did one discover about Mid East has got more problerms also.

 37. yeezy shoes says:

  After examine a number of of the blog posts in your web site now, and I really like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website checklist and shall be checking again soon. Pls try my website online as well and let me know what you think.

 38. yeezy boost says:

  I wanted to post you that little note just to say thanks again about the stunning things you have featured on this website. This is quite remarkably generous with you to allow freely just what many people could have distributed as an e-book to help with making some money for themselves, particularly now that you might have tried it if you ever considered necessary. These techniques likewise served as the good way to be certain that other people have the same passion like mine to realize somewhat more in respect of this condition. I believe there are a lot more pleasant periods in the future for people who browse through your blog post.

 39. very few web sites that occur to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly well worth checking out

 40. The information and facts talked about within the write-up are a number of the best obtainable

 41. Aw, this was a very nice post. In concept I wish to put in writing like this additionally ?taking time and precise effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and on no account appear to get one thing done.

 42. very handful of websites that come about to be comprehensive below, from our point of view are undoubtedly well really worth checking out

 43. lovedolls says:

  very few sites that take place to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly nicely really worth checking out

 44. Sites of interest we’ve a link to

 45. morkie says:

  below you will find the link to some web sites that we feel you’ll want to visit

 46. one of our visitors a short while ago advised the following website

 47. Can I simply say what a aid to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You positively know find out how to deliver a difficulty to gentle and make it important. Extra folks must learn this and understand this facet of the story. I cant imagine youre not more widespread because you definitely have the gift.

 48. Sites of interest we have a link to

 49. I wanted to post you that very little observation so as to say thanks a lot over again about the marvelous information you have provided above. It has been really pretty generous with people like you to present extensively precisely what numerous people might have made available as an ebook to earn some bucks on their own, precisely now that you might well have tried it in case you desired. Those inspiring ideas as well worked to be the fantastic way to understand that the rest have similar dream just like mine to understand a little more with reference to this issue. I am certain there are many more pleasurable moments up front for folks who examine your blog.

 50. KARAOKE HIRE says:

  one of our guests not long ago advised the following website

 51. Every the moment inside a when we select blogs that we study. Listed beneath are the most up-to-date sites that we choose

 52. After examine a few of the weblog posts on your website now, and I truly like your approach of blogging. I bookmarked it to my bookmark website record and might be checking back soon. Pls take a look at my web site as nicely and let me know what you think.

 53. very handful of internet sites that transpire to become comprehensive beneath, from our point of view are undoubtedly very well worth checking out

 54. Here are several of the web sites we advocate for our visitors

 55. Sites of interest we’ve a link to

 56. we prefer to honor a lot of other net web-sites on the net, even if they aren

 57. I抎 have to check with you here. Which is not something I often do! I get pleasure from reading a post that can make folks think. Additionally, thanks for allowing me to comment!

 58. the time to read or visit the subject material or web sites we’ve linked to beneath the

 59. usually posts some really intriguing stuff like this. If you

 60. buy kona says:

  we came across a cool web-site which you may possibly delight in. Take a search when you want

 61. yeezy boost says:

  I truly wanted to send a brief word so as to thank you for all of the fantastic points you are posting on this website. My time-consuming internet research has at the end of the day been honored with excellent information to go over with my friends and classmates. I ‘d tell you that many of us visitors are really blessed to be in a really good network with many special people with great tactics. I feel very grateful to have discovered your entire webpages and look forward to some more excellent minutes reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

 62. You need to take part in a contest for the most effective blogs on the web. I will suggest this site!

 63. Every after inside a when we opt for blogs that we read. Listed below are the most up-to-date internet sites that we pick

 64. best kona says:

  we prefer to honor a lot of other world wide web sites around the net, even when they aren

 65. A formidable share, I just given this onto a colleague who was doing a bit analysis on this. And he in truth purchased me breakfast as a result of I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I really feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you turn into experience, would you mind updating your weblog with more details? It’s highly helpful for me. Massive thumb up for this blog post!

 66. Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nevertheless I’m experiencing challenge with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anyone getting similar rss drawback? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 67. Seal coating says:

  here are some hyperlinks to web-sites that we link to since we think they may be really worth visiting

 68. just beneath, are many completely not related sites to ours, even so, they are certainly really worth going over

 69. here are some hyperlinks to sites that we link to simply because we feel they’re really worth visiting

 70. Sites of interest we’ve a link to

 71. This really answered my downside, thanks!

 72. nike zoom says:

  After I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a remark is added I get four emails with the identical comment. Is there any approach you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

 73. Here is a superb Weblog You may Locate Fascinating that we Encourage You

 74. Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless actually worth taking a appear, whoa did one master about Mid East has got much more problerms also

 75. Every as soon as in a even though we opt for blogs that we study. Listed below would be the most up-to-date websites that we choose

 76. Here is an excellent Blog You might Come across Fascinating that we Encourage You

 77. very nice put up, i certainly love this web site, carry on it

 78. here are some hyperlinks to websites that we link to simply because we believe they may be worth visiting

 79. Aw, this was a really nice post. In concept I want to put in writing like this moreover ?taking time and actual effort to make an excellent article?however what can I say?I procrastinate alot and not at all seem to get one thing done.

 80. I抎 should examine with you here. Which is not one thing I normally do! I get pleasure from studying a submit that can make individuals think. Also, thanks for permitting me to remark!

 81. free tech says:

  Sites of interest we have a link to

 82. This site is known as a stroll-by way of for all the information you wished about this and didn抰 know who to ask. Glimpse here, and you抣l positively discover it.

 83. CEO Terbaik says:

  please check out the web-sites we adhere to, such as this one particular, as it represents our picks in the web

 84. we came across a cool web-site that you simply may appreciate. Take a appear in case you want

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *